مزایای نمای کرتین وال شیشه ای
نمای شیشهای کرتین وال (Curtain wall Glass) در حال حاضر، دارای اهمیت ساختاری بالایی برای ساختمانهای مدرن هستند، زیرا توسط یک سیستم خود ایستا عمل میکند؛ موردی که به ویژه برای بناهای بلند و آسمان خراشها از اهمیت بالایی برخوردار است. نمای شیشهای کرتین وال از آنجا که در معرض فضای بیرونی قرار دارد و همچنین در ارتفاع بلندی اجرا میشود، باید با در نظر گرفتن کارآیی و پایداری، به درستی طراحی، نصب و نگهداری شود.
نمای شیشهای کرتین وال چیست؟
نمای کرتین وال، سیستمهای پوششی غیر سازهای برای دیوارهای خارجی ساختمانها هستند. آنها معمولاً برای سازههای بزرگ و چند طبقه کاربرد دارند. کرتین والها فضای داخلی را از قسمت بیرونی جدا میکنند، اما فقط وزن خود را تحمل میکنند و بارهای وارد مانند بار باد، بار زلزله و موارد دیگر را به سازه اصلی ساختمان (سیستم باربری تیر و ستون) برگرداندهاند. این رویه برخلاف بسیاری از نماهای سنتی است که در آن دیوارهای خارجی قسمت اساسی سازه اصلی ساختمان هستند (از نظر میزان و انتقال بار). به طور معمول نمای شیشهای کرتین وال از یک قاب آلومینیومی سبک تشکیل شده است که روی آن میتوان از پنلهای پرکننده که اغلب شیشه هستند استفاده کرد. کاربرد شیشه در این نما به دلایل زیر است:
- مقاومت در برابر عوامل جوی
- ایمنی در استفاده
- کنترل شرایط محیطی
نمای کرتین وال میتواند به صورت سفارشی طراحی و ساخته شود، اما به دلیل آنکه اغلب ساختمان ها دارای نمای ساده هستند، کرتین وال را میتوان به صورت پیش ساخته نیز تهیه کرد. سیستمهای طراحی سفارشی معمولاً برای ساختمانهای بزرگ با سبک طراحی معماری متفاوت کاربرد دارند.
همچنین طراحی قاب و پانل بسیار پیچیده است، زیرا آنها نیاز به انجام چندین عملکرد ترکیبی به شرح زیر دارند:
- انتقال بارها به سازه اصلی ساختمان
- تهیه عایق حرارتی و جلوگیری از پل زدن و میعان سرد
- تأمین آتش، دود و جدایی آکوستیک، این امر به ویژه در اتصالات بین کرتین وال و دیوارهای داخلی و کفها دشوار است.
- ایجاد سدی برای نفوذ آب
- تسهیل حرکت و افتادگی
- جلوگیری از سقوط از قاب به پایین
- اجازه برای باز کردن راحت پنجره
- جلوگیری از تجمع خاک
تاریخچه نمای شیشهای کرتین وال
نمای کراتین وال در قرن نوزدهم با توسعه پانلهای بزرگ شیشهای پدید آمد و از دهه ۱۹۳۰ هنگامی که آلومینیوم برای اولین بار به عنوان ماده ساختمانی در دسترس قرار گرفت، به سرعت مورد توجه قرار گرفت.
این نوع نما اکنون از نزدیک با جنبش مدرنیسم و به ویژه با سبک بینالملل که در اواسط قرن بیستم محبوبیت یافت، ارتباط نزدیکی دارد. کراتین وال یک شکل مدرن و عاری از اِلمانهای تزئینی است که با تکرار واحدها و استفاده گسترده از شیشه مشخص تعریف میشود. این نما هنوز هم شهرهای مشهور جهان، زینتبخش نمای ساختمانهای بلند است.
انواع نمای کرتین وال
نمای شیشهای کراتین وال اصولاً بسته به روشی که اجزای آن در کنار هم نصب میشوند به دو نوع سیستم، تقسیم میشوند:
کرتین وال استیک (Stick Curtain Wall)
در این نوع سیستم، قطعات به صورت یک به یک بر روی نمای ساختمان مونتاژ میشوند. این سیستم عمدتاً برای ساختمانهای کم ارتفاع یا در سازههایی است که در مقیاس کوچکتر ساخته میشوند. این امر به این دلیل است که برای رسیدن به ارتفاعات بالاتر دسترسی خارجی نیاز است. این سیستم نوید انعطافپذیری در اجرا را میدهد، زیرا فضای کار در محل را فراهم میکند. اگرچه این مزیت هزینههای حمل و نقل را کم میکند، اما نباید کار و زمان صرف شده را دست کم گرفت.
کرتین وال یونیتایز (Unitized Curtain Wall)
در این نوع سیستم، قطعات در کارخانه مونتاژ میشوند، سپس همان قطعات به صورت واحدهای تکی از کارخانه به سایت (کارگاه ساختمانی) منتقل میشوند. این امر نیاز به نصب فردی را رَد میکند. اندازه واحدها به طور مستقیم با کف و ارتفاع سازه متناسب و یکسان است. در ساختمانهای مرتفع، این سیستم به جرثقیل یا داربست زدن احتیاجی ندارد، فقط مینی جرثقیل یا بالابر موقت مورد نیاز است. سیستم یویتایز از مزایای ساخت سریع و کیفیت خوب بهره میبرد، زیرا قطعات در یک کارخانه تولید میشوند. اما به دلیل نیاز به محافظت بیشتر و بهتر در حین حمل به محل سایت، استفاده از این سیستم نیازمند پرداخت هزینه نسبتاً بالا جهت حمل و نقل است.
گرچه مشخصات آن بسته به شرایط هر پروژه متفاوت خواهد بود، اما نمای مدرن کرتین وال عناصر مهم از جمله اثرات انبساط حرارتی و انقباض، چرخش و حرکت یک ساختمان و راندمان حرارتی را در نظر میگیرد.
این نما را میتوان با چند گزینه لعابدار، در داخل و خارج نصب کرد. همچنین میتوان آنها را به صورت دیواری با قاب استیک نصب کرد که به وسیله شکافی در میان جرزها (قسمت عمودی جداکننده شیشهها) برای ایجاد صفحات کوچکتر تقسیم میشود. بسته به نیاز طرح میتوانید طول خطوط و عمق جرزها را انتخاب کنید. کرتین وال استیکی، مقاومت جانبی خوبی را ایجاد میکنند، در حالی که اجازه واکنشهای حرارتی را به ساختار کلی میدهد.
همچنین طیف گستردهای از پانلهای پرکننده برای نمای شیشهای کرتین وال وجود دارند، از جمله:
- شیشه که ممکن است دارای لعاب دوبل یا سه تایی با روکشهای بازتابنده و موارد دیگر باشد (اصلیترین متریال کرتین وال).
- شیشه اسپندرال (بدون دید)
- آلومینیوم یا فلزات دیگر
- لایه نازکی از سنگ یا آجر
- پلاستیک تقویت شده با فیبر (FRP)
در این میان، میتوان بین انواع مختلفی از پوششهای نمای کرتین وال را انتخاب کرد تا حداکثر کنترل را بر زیباییشناسی ساختمان داشت. از آنجا که این نما در هر اندازه و طراحی قابل نصب است، میتواند نمای بینظیر و زیبایی را برای ساختمان ایجاد کند.